Günübirlik Hayatlar
Günübirlik Hayatlar, Gerçek Psikoterapi Öyküleri
Psikiyatr Irvin Yalom yıllarca üzerinde çalıştığı bu kısa hikayelerde hastalarının mücadelelerini konu ettiği kadar kendi sarsıntılarını da anlatıyor ve iki önemli sorunun üzerine gidiyor: Kısa da olsa nasıl anlamlı bir yaşam sürüp her günün tadına varabiliriz? Ve kaçınılmaz son olan ölüm gerçekten ne ifade ediyor?
Irvin David Yalom, Yahudi asıllı Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazar. Profesör unvanına sahip olan Yalom, Standford Üniversitesi’nden emekliye ayrılmış olup, alanında oldukça zengin bir yapıya sahip, bilimsel kitapların ve romanların sahibidir.
En önemli kitapları arasında Nietzsche Ağladığında, Günübirlik Hayatlar, Varoluşçu Psikoterapi, Bugünü Yaşama Arzusu, Aşkın Celladı bulunur.
Kitaptan Bazı Alıntılar
Şu an yaşıyorum ve önemli olan bu
hayat geçici. her zaman, herkes için
benim işim ölene kadar yaşamak
Benim işim, bedenimle barışmak, onu her şeyiyle sevmek.
Böylelikle temelim sabit olduğunda,
elimi güçlü ve cömert bir biçimde uzatabilirim( 161 )
Yeterince yaşamadığını hissettiğinde ölümü düşünmek her zaman çok daha ızdıraplı olur ( 174 )
Hepimizinki günü birlik hayatlar; hatırlayanın, hatırlanandan farkı yok. Hepsi geçici. Hem anılar hem de onların nesnesi. Her şeyi unutmuş olacağın günler kapıda, her şeyin seni unutacağı günler yakın. Bil ki çok geçmeden hiç kimse ve hiçbir yerde olacaksın
Bağlanmazsan, acı çekmezsin. ( 154 )
Gözünü açıp kapıyorsun ve bir bakıyorsun ki hayat bitmiş. İşte bu kadar. Saklanacak yer yok. Güvenlik diye bir şey yok. Geçicilik… Yaşam geçici… Bunu biliyordum zaten… Herkes bilmez mi ( 23 )
Üzerinde düşünülmemiş bir hayat yaşanmaya değmez
Ölüm ,ışıkların sönmesinden ibaretti.
İnsanlarla buluşmaya ayırdığım zamandan çok daha fazlasını onlardan kaçmaya ayırıyorum
Kitabın Kitapyurdu sayfası için tıklayın